Αρκετές φορές ένα βιογραφικό με καλές σπουδές και την απαραίτητη εμπειρία δεν είναι από μόνο του αρκετό ώστε να πείσει τον υποψήφιο εργοδότη να τον καλέσει σε συνέντευξη. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, ο μέσος εργοδότης ή υπεύθυνος του τμήματος ανθρωπίνων πόρων αφιερώνει κατά μέσο όρο μόλις 6 δευτερόλεπτα σε κάθε βιογραφικό που λαμβάνει, μέχρι να αποφασίσει αν τον ενδιαφέρει ή όχι.

Και όπως είναι φυσικό, είναι πολύ λίγα εκείνα που περνούν στο επόμενο στάδιο, για περαιτέρω αξιολόγηση του υποψηφίου. Το πρώτο «ξεσκαρτάρισμα» γίνεται λοιπόν μέσα σε 6 μόλις δευτερόλεπτα και σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα πολλές από τις πληροφορίες που υπάρχουν στο βιογραφικό δεν παίζουν κανέναν απολύτως ρόλο.

Το πρώτο πράγμα που κοιτάζει ένας εργοδότης είναι το όνομα του υποψηφίου. Μετά, συνήθως θα διαβάσει τις δύο τελευταίες δουλειές που κάνατε (τι θέση είχατε, σε ποιες εταιρείες, αρμοδιότητες, πότε δουλέψατε εκεί) και μετά την εκπαίδευσή σας.

Εννοείται πως όσο πιο «καθαρό» και σαφές είναι το βιογραφικό σας στα σημεία αυτά, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχει να «περάσει» το πρώτο στάδιο. Ένα βιογραφικό που δεν αναγράφει σαφώς «Προϋπηρεσία - Εμπειρία» ή «Εκπαίδευση», ή που οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες ή διαβάζεται δύσκολα είναι καταδικασμένο από τα πρώτα κιόλας δευτερόλεπτα.

Τέλος, καλό είναι να υπάρχει μία περίληψη σαν εισαγωγικό σημείωμα όπου μπορείτε να αναφέρετε λίγα λόγια για τον εαυτό σας, τις σπουδές σας και την εμπειρία σας, αλλά στο σημείο αυτό μπορείτε επιπλέον να πείτε τους λόγους που θέλετε να δουλέψετε στην εταιρία, το κίνητρο σας και κάποια στοιχεία της προσωπικότητας σας που σας καθιστούν τον κατάλληλο υποψήφιο. Αν ο υποψήφιος εργοδότης δείξει ενδιαφέρον βλέποντας τις πρόσφατες θέσεις εργασίας σας και τις σπουδές σας, σίγουρα θα θελήσει να μάθει κάποια παραπάνω πράγματα για το κίνητρο σας αλλά και τα βασικά και δυνατά στοιχεία της προσωπικότητας του υποψηφίου.

Ξυλάς Γεώργιος - Μηχανικός Πληροφορικής - Σύμβουλος Επιχειρήσεων

www.chiosergasia.gr (30/6/2018)

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.